Ny mårumvej 260, 3200 Helsinge
+45 51880528
info@organomano.dk

Aftensmad

Sund indeni - smuk udenpå

Aftensmaden er for mange et af de vigtigste måltider på dagen, både fordi familien her er samlet rundt om bordet, men det er også ofte her, hvor filmen knækker fordi der er flere end en selv at tage hensyn til, når det kommer til maden. Du må tage udgangspunkt i dig selv og så vælge om familien, til en vis grad, skal følge med eller om du vil lave to aftensmåltider. Jeg har altid en skål salat og en creme som hovedret og så en fisk eller kylling som sideret. Hvis din familie ikke er salat elskere, endnu, så kog pasta eller ris (men det skal være fuldkorn og økologisk, så de får noget godt!), som de kan spise sammen med din sideret. Vend en god klat smør i deres ris eller pasta når det er færdig kogt, som sovs og tilsæt salt. Det er med til at starte en process hos dem og er med til at neutralisere deres smagsløg, så alt ikke skal ha god gammeldags sovs eller dressing/ketchup for at smage af noget.

Aftensmåltidet skal helst afholdes mellem kl 18-19, da alt andet mad der kommer ned i systemet efter kl 19:00 forstyrrer din søvn, din fordøjelse og din lever. Så prøv at overholde det.
Prøv ikke at drikke til selve måltidet men før og efter, og selvfølgelig er det vand der indtages. Årsagen til at mad og drikke er en dårlig kombi er, at de fordøjelsesenzymer du producerer når du tygger maden (32 gange) 🙂 bliver fortyndet når du drikker samtidigt, og dit system skal derfor arbejde hårdere for at få produceret enzymerne selv. Det kan være svært, men prøv det, og fortæl dine familie hvorfor. De vil syntes det er sjovt!

Ovnstegt kylling med rodfrugter

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 1 time
Antal 5 personer

Ingredienser

  • 1 Hel Kylling
  • 1 Citroner
  • 1 bundt salvie
  • 1 Æble
  • 100 g smør
  • 3 fed Hvidløg

Rodfrugter

  • 3 søde Kartofler
  • 3 rødbeder
  • 5 Pastinak
  • 3 Rødløg
  • 10 fed Hvidløg
  • 5 spks Olivenolie
  • 1 Håndfuld Timian

Sådan gør du

  1. Sæt ovnen på 200 g (Varmluft). Rens kyllingen,  halver citron og æble og put alle ingredienserne ind i kyllingen. Lyk evt. enden af kyllingen med en kødnål og løg det på en bradepande.


    Skrub alle rodfrugterne og skær dem i store både. Halver løgene og put alle ingredienserne rundt om kyllingen i bradepanden. Hak timianen fint og drys hen over bradepanden sammen med salt.


    Bradepanden sættes i ovnen i 45 minutter.

Opskriftsnoter

Her kan kyllingen sagtens udskiftes med fisk. Ønskes der fisk istedet så anrettes det ved siden af de færdiglavede rodfrugter.

Jordskokkesuppe med gurkemeje og karry

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 1 spks Karry
  • 1 spks Gurkemeje
  • 1 spks Friskrevet ingefær
  • 3 fed Hvidløg
  • 1 hakket Løg
  • 750 g Jordskokker
  • 150 g Kartofler
  • 1 Æble
  • 1 1/2 dl god grøntsagsbouillon
  • 1/2 dåse Kokosmælk

Sådan gør du

  1. Svits karry, gurkemeje, ingefær og hvidløg i smør i en gryde. Tilsæt løg og steg dem til de er bløde. Tilsæt jordskokker og rør rundt i et par minutter. Tilsæt kartoflerne, æble og bouillon. Lad suppen simre under låg til alle grøntsager er møre og kan moses. Blend suppen med en stavblender i gryden og evt tilsæt mere væde. Hæld kokosmælken i og varm suppen igennem.

Muslinger i Kokos

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 2 personer

Ingredienser

  • 250 g Blå muslinger
  • 1 Løg
  • 2 fed Hvidløg
  • 1 lillefinger Ingefær
  • 1/2 saft og skal af citron
  • 1 spks Gurkemeje
  • 4 dl kokosmælk
  • 1 saft af en lime
  • 1 bundt koriander

Sådan gør du

  1. Rens muslinger for tang og sand. Er der åbne muslinger, som ikke lukker sig når du banker på dem, skal de smides ud. Hak løg, hvidløg og ingefint fint og steg dem sammen med citronskal og saft i kokosolie. Tilsæt gurkemeje og lad det stege et par minutter. Kom muslingerne og kokosmælk i gryden. Kom låg på gryden og kog til muslingerne åbner sig, rør rundt i gryden så sovsen fordeler sig over og i muslingerne. Er der muslinger som ikke har åbnet sig, skal de smides ud. Hak koriander og kom hen over retten inden du serverer den.

Fiskefrikadeller med broccolisalat

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 1 pk Færdig rørt laksefars
  • 1 pk Færdigrørt torskefars
  • 1 spks Gurkemeje
  • 1/2 spks Cayenne peber
  • 1 knivspids Havsalt

Broccolisalat

  • 1 Broccolihoved
  • 1 Blomkålshoved
  • 1 dl Solsikkekerner
  • 1 dl Rosiner eller tranebær

Mariande

  • 5 spks Olivenolie
  • 1/2 Saften af citron
  • 2 spks Æbleeddike
  • 1 knivspids Havsalt

Sådan gør du

  1. Bland laks og torskefarsen i en skål sammen med gurkemeje, cayennepeber og salt. Kom kokosolie på panden. Form frikadeller med en ske og steg dem på panden ved svag varme ca. 6-8 på hver side.

    Hak broccoli og blomkål rigtig fint. Kom i en skål og tilsæt rosiner/tranbær og solsikkekerner. Hæld marinaden over.


Stegt kyllingefilet med zoodles

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 35 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 500 g Kyllingefilet
  • 2 spks Gurkemeje
  • 1 spks Cayenne Peber
  • 1 knivspids Havsalt
  • 1 spks Kokosolie til stegning

Zoodles

  • 2-3 hele Squash
  • 1 håndfuld Mandler
  • 1 spks Kokosolie

Sådan gør du

  1. Del kyllingen i mundrette stykker. Brug en grøntsagsskræller til at "rive" squashen i strimler. Steg kyllingen på panden i kokosolie, gurkemeje, cayennepeber og salt. Tag kyllingen af og tilsæt kokosolie på panden. Læg din strimlede squash på panden og vend det rundt til det tager farve af gurkemejen. Hak mandlerne og vend dem et par minutter sammen med squashen. Kom det op i en skål og tilsæt kyllingen.

Thaisuppe - God sjælevarmer

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 40 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 3 stænger Citrongræs
  • 1 Hakket Løg
  • 1 Saften af en citron
  • 1 dåse Kokosmælk
  • 1 tsk Sambal Oelek
  • 1 spks Fish sauce
  • 1 spks Oyester sauce
  • 1 spks kokosolie
  • 1 Håndfuld Cherrytomater
  • 4 dl Hønsebouillon
  • 2 store Fed hvidløg
  • 1 lillefinger Ingefær Frisk
  • 1 spks Gurkemeje
  • 1 tsk Cayenne peber
  • 300 g Kyllingefilet

Sådan gør du

  1. Hak løg, ingefær fint. Læg citrongræssen på et skærebræt og Kvas/mos den ved at trykke den brede, flade side af køkkenkniven ned på citrongræssen. Varm kokosolien i en stor gryde og kom løg, ingefær og citrongræs i. Vend et par minutter og tilsæt gurkemeje og cayenne peber. Hæld bouillonen over og lad simre et par minutter.

    Mens du venter:

    Skær kyllingen i mundrette størrelser mens suppen simre og del tomaterne i halve.

    Kom kokosmælken i gryden sammen med fish sauce, oyester sauce, sambal oelek og citronsaften og rør et par minutter til det har samlet sig. Kom kyllingen i og lad simre i ca 10-15 minutter, eller til kyllingen er færdig og mør. Tilsæt tomaterne og kog videre i 2 minutter.


Opskriftsnoter

Kyllingen kan udelades.

Sambal oelek er en chilipasta fuld af smag og består primært af chili. Den kan købes færdiglavet i supermarkedet eller du kan nemt lave den selv:

400 g – chili efter smag
2 fed – hvidløg
1 lille – løg
2 spsk. – palmesukker
2 spsk. – hvidvinseddike
½ dl. – vand
½ tsk. – salt

Tilberedning :

Vask chilierne, fjern stilken og skær dem igennem. Tjek om de er rådne eller mugne indeni.
Rens løg og hvidløg, del løget i både.
Kør alle ingredienserne til en smidig pasta i en blender.
Kom alt i en gryde og lad det simre 10 – 15 min.
Smag til og hæld på skoldede glas evt. skyllet i atamon, kom derefter låg på.
Opbevares på køl.

Laks med smørstegte sød kartoffel & grønkålspesto

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 40 minutter
Antal 2 personer

Ingredienser

  • 2 stk Laksefiletter
  • 2 stk Sød kartoffel
  • 1/2 Saften af en halv citron
  • Friskkværnet peber
  • 1 knivspids Salt
  • 1 tsk Rigtig smør
  • Smør til stegning

Grønkålspesto

  • 2 store Grønkålsblade (eller friske urter efter eget valg, feks basilikum)
  • 3 fed Hvidløg
  • 3 spks Mandler
  • 1 dl Olivenolie
  • 1/1 Saften af en halv citron

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 180 g (Varmluft). Læg laksen i et ovnfast fad. Kom friskkværnet peber og smør på hver filet. Hæld citronsaften over og bag i ovnen i 10-12 minutter. Skrub kartoflerne (lad skrællen sidde), skær dem i 1 cm tykke skiver og steg dem i smør på panden ca 3 minutter på hver side. Begge sider krydres med salt og peber.

  2. Grønkålspesto:

    Kom alle ingredienserne i en blender og kør til det er samlet og fint hakket. Smag til med salt og evt. mere citronsaft.

Stegt kylling med kål og gurkemeje i Kokosmælk sauce - Brune ris

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 35 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 300 g Kyllingefilet
  • 1/2 Hvidkålshoved (eller spidskål, blomkål)
  • 1/2 Broccolihoved
  • 1 spks Gurkemeje
  • 1 tsk Cayenne peber
  • 1 knivspids Salt
  • 1 Dåse Kokosmælk
  • 1 Håndfuld Cashewnødder
  • 4 dl Brune ris
  • 1 spks Kokosolie til stegning

Sådan gør du

  1. Kog risene som anvist på pakken. Sæt dem gerne over som det første, da de kun bliver bedre af at stå og trække når de er færdig kogte (løft ikke låget, så damper de færdigt) Del kyllingen i mundrette stykker og steg den på panden i den opvarmede kokosolie til den er gennemstegt. Tilsæt gurkemeje, cayenne peber og salt og vend det rundt til kyllingen har fået farve. Snit hvidkålen og broccolien fint og kom det op i panden sammen med kyllingen, vend det rundt i et par minutter. Tilsæt kokosmælken og lad det små simre til det er varmt. Kom cashewnødderne henover retten inden serveringen.

Rødbedebøffer med Rødkålssalat og hummus

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 40 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 2 dl Kogt quinoa
  • 500 g Groft revet rødbede
  • 2 spks Hørfrø, knuste
  • 1 dl Kikærtemel
  • 1 Rødløg
  • 2 fed Hvidløg
  • 1 tsk Spidskommen
  • 1 Håndfuld Bredbladet persille
  • Salt og peber

Rødkålssalat

  • 1/2 Hoved Rødkål
  • 2 Store Grønkålsblade
  • 1 dl Tranebær
  • 1 dl Mandler
  • 1/2 Hoved Blomkål

Sådan gør du

  1. Rødbedebøffer:

    Kværn hørfrøene i en kaffekværn, kom dem i 6 spks vand og lad dem suge i 10 min. Kom alle ingredienser foruden quinoa og kikærtemel i en blender og kør til det er en fast masse. Kom massen over i en skål og vend den kogte quinoa og kikærtemel i. Lad farsen stå og samle sig i ca 10 min.

    Tænd ovnen på 200 grader (varmluft), put bagepapir på  bradepanden og form ca 6 bøffer af farsen. Bag i ca 30 min.

Rødkålssalat:

  1. Snit og hak rødkål, blomkål og grønkål fint. Kom op i en skål og tilsæt tranebær og mandler. Overhæld med olie/eddike dressing.


    Server med hummus i en skål ved siden af.

Opskriftsnoter

Kikærtemel:

Kom hele tørrede kikærter i en blender og kør til det er en smuldret til mel.

Quinoa:

Kog efter anvisning på posen. Jeg bruger altid sorte eller røde.